Halluks Valgus (Ayak Başparmak Kemik Çıkıntısı)
Halluks valgus, ayak hastalıklarından birisidir. 20-40 yaş arası kadınlarda görülür. Ayak başparmağının içeri doğru dönmesi ile birlikte birinci parmakta bulunan tarak kemiğinin dışarı doğru dönmesiyle oluşan çıkıntılı şekil bozukluğuna verilen isimdir. Bu çıkıntılı durum ve ağrı, ayakkabı giymeyi ve yürümeyi güçleştirir. Basma bozukluğu sonucunda ayak tabanında ağrılı nasır da görülebilir. Hafife alınmamalı ve ortopedi doktoruna başvurulmalıdır.
Belirtiler
Şekil bozukluğu, ağrı, kızarıklık (Bunyon), ucu sivri ya da ayak yapısına uygun durumda olmayan ayakkabı giyilmesiyle ayak başparmağında oluşan rahatsızlık.
Kimlerde Görülür?
Genetik bir sağlık sorunudur. Ucu sivri, yüksek topuklu ayakkabılar, kovboy çizmeleri başlıca sorumlu tutulanlardır. Bayanlarda sık görülmesi, topuklu ayakkabı tercih etmeleri ve bağlarındaki yapısal gevşekliğe bağlanmaktadır.
Nasıl Tedavi Edilir?
Başlangıçta ayakkabı değişikliği etkin koruma yöntemidir. Geniş taraklı, yumuşak derili, 2-3 cm’yi aşmayan topuklu ayakkabılarla deformitenin ilerlemesi büyük ölçüde engellenebilir. Buna ragmen ağrı geçmiyorsa, şekil bozukluğu devam ediyorsa tedavi seçeneği cerrahi olmalıdır.
Halluks Valgus tek bir deformite tipi veya tek bir hastalık olmadığından, her Halluks Valgus’a aynı ameliyat yapılamaz. Ortopedist, ayak muayenesini takiben hastanın ayakta basarken çekilen radyografisini inceleyip, ölçümleri grafi üzerinde yaptıktan sonra yapacağı ameliyata karar verir.
Bunyon yastıkçıkları, gece atelleri, tabanlıklar, parmak arası makaraları gibi ortezler deformiteyi asla düzeltemezler.
Halluks Valgus Cerrahisinin Temel Prensipleri
Bunyonun alınması, başparmak ve birinci sıra kemiklerin düzgün hizalanmasının sağlanması, eklemlerin uyumlu, kemikleri etkileyen güçlerin dengeli hale getirilmesi. Sadece yumuşak doku ameliyatları ile deformiteyi düzeltmek çoğu kez mümkün değildir. Kemik ameliyatı genellikle gerekir. Kemik ameliyatlarından sonra iyileşme süresi 6 haftadır.
Bu yazıyı paylaşın