Başa Dön

EEG Tetkik’i Nedir ve Neden Yapılır?

EEG Tetkik’i Nedir ve Neden Yapılır?

 

İnsan sinir sistemi, 10 milyara yakın sinir hücresi barındırır. Bu sinirlerin önemli bir kısmı beyinde, geri kalanı ise omurga ve vücuttaki ilgili sinirlerde bulunur. Her bir beyin hücresi 5000 ila 50000 tane sinir hücresi ile iletişim halindedir. Sinirler arasında kurulan bu iletişim beyinde elektriksel dalgalanmalara yol açar.

 

EEG tetkik’i nedir?

EEG tetkiki, beyindeki elektriksel aktivitelerin bir cihaz yardımı ile kaydedilmesi yoluyla beyin fonksiyonları hakkında fikir sahibi olunmasını sağlayan bir tetkiktir.

EEG çekimi için elektrodlar, pasta adı verilen özel bir yapıştırıcı madde ile saçlı deriye yapıştırılır. Elektrotlar beyne elektrik vermez, yalnızca beyindeki elektriksel aktiviteyi ölçer. Bu yüzden EEG ağrılı ve kişiye zarar verecek bir işlem değildir. Hekimin isteği doğrultusunda uyku sırasında veya uyanık durumda iken çekilebilir.

Elektrotlar, beyin dalgalarını güçlendiren ve elektriksel aktiviteyi EEG cihazına kaydeden bir alete teller aracılığıyla bağlanır. Elektrotlar yerleştirildikten sonra, standart bir EEG ortalama 30 dakika kadar sürer.

Test sırasında gözleriniz kapalı, rahat bir pozisyonda gevşemeniz istenir. Çekim sırasında sağlık görevlisi sizden gözlerinizi açıp kapatmanızı, birkaç basit matematik hesabı yapmanızı, bir yazıyı okumanızı, bir resme bakmanızı, birkaç dakika derin nefes almanızı veya yanıp sönen bir ışığa bakmanızı isteyebilir. Kayıt sırasında beyindeki elektriksel aktiviteler bir kağıt üzerine veya dijital ortama aktarılır ve bir uzman tarafından yorumlanır.

EEG Neden Çekilir?

EEG, beyindeki elektrik aktiviteyi ölçerek beyinle ilgili bir hastalığın olup olmadığını saptamak için çekilir. Beyinle ilgili bir hastalık olduğu zaman beyindeki elektriksel aktivite bozulabilir.

Epilepsi veya diğer beyin bozukluklarını saptamak için hekim tarafından beyin EEG çekimi önerilebilir.

Bu tetkik ile teşhis konulabilecek hastalıklar:

  • Epilepsi (Sara)

< >Kafa yaralanmalarına bağlı beyin travması Ensefalit (beyin iltihabı) gibi beyin fonksiyonlarının bozulmasına yol açabilecek hastalıklarBeyin tümörleriİnmeler (Felçler)Uyku bozukluklarıPsikiyatrik hastalıklarHafıza problemleri, unutkanlık, bunama (Alzheimer hastalığı)Komada olan hastalarda; Bilinç düzeyini takip etmek ve beyin ölümü olup olmadığını tespit etmek içinBeyin ameliyatlarında; Ayrıca bazı durumlarda ameliyat sırasında da beyin aktivitelerini ölçmek gerekebilir. Bu durumda ameliyat sırasında EEG çekimi yapılarak beyin aktiviteleri ölçülür.

Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG’ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler. Özellikle bayılma vakalarının nedenlerinin araştırılmasında, epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verdirecek olan inceleme yöntemi EEG’dir.

Ancak çekim süresi kısa olduğundan EEG sırasında herzaman epileptic bulgular yakalanamayabilir. Bu durumda kişi epilepsi hastası olsa dahi sonuçlar normal çıkabilir. Veya sağlıklı kişilerde beyindeki elektriksel aktivitelerde bozukluk çıkabilir ve epilepsiyi düşündürebilir. Böyle durumlarda hekimin, hastadaki klinik tabloyu değerlendirerek karar vermesi gerekir.

Hastanın klinik tablosu, yaşı, yaşam tarsi, şikayetleri ile EEG sonuçları karşılaştırılır ve buna göre hastalık teşhisi konur. Hasta daha önce EEG çekimi yaptırdıysa sonuçlar mutlaka karşılaştırılır, bir değişiklik var mı diye kontrol edilir.                                                                                              


Bu yazıyı paylaşın