Online Hizmetler

Menisküs Nedir?

 

İnsanların dizlerinde kaval kemiği ve uyluk kemiği arasında (diz eklemi) bir yastık görevi gören “C” şeklinde iki adet kıkırdak parçası vardır. Bunlara menisküs denir.

 

Menisküsün Görevi Nedir?

 

Sürekli hareket eden kemikleri aşınmaya ve yıpranmaya karşı korur. Vücut ağırlığının aktarımı daha geniş bir yüzeyden ve daha dengeli yapılmış olur.

 

Menisküs Nasıl Yırtılır?

 

Menisküsler sıklıkla düşme – çarpma (travma) sonucu yaralanır ve sıklıkla genç sporcularda görülürler. Ancak ileri yaşlarda kireçlenmeye bağlı da yırtıklar oluşabilir.

 

Menisküs Yırtığının Belirtileri Nelerdir?

 

Menisküs yırtığında ilk karşılaşılan belirti ağrı ve şişliktir. Dizde kilitlenme şeklinde olan dizin tam açılamaması veya kapatılamaması durumu da eşlik edebilecek bulgulardandır. Bu yırtılan menisküsün eklem hareketlerine engel olduğunu gösterir. Menisküs üzerine basmayla hassasiyet, eklemden hareket esnasında ses gelmesi, ani batıcı ağrı olası diğer bulgularındandır.

 

Menisküs Yırtığının Teşhisi Nasıl Yapılır?

 

Dizde ağrısı olan her hasta menisküs yırtığı açısından değerlendirilmelidir. İyi bir hasta hikâyesi ve diz muayenesi menisküs yırtığının diğer diz problemlerinden kolayca ayırt edilmesini sağlar. Diz röntgen ve manyetik rezonans görüntülemesi (MRG) en sık kullanılan tetkik araçlarıdır.

 

Menisküs Yırtığının Tedavisi

 

Menisküs yırtıklarının tedavi süreci genellikle yırtığın büyüklüğüne ve yerine bağlı olarak değişiklik gösterir. Tedaviyi etkileyen diğer faktörler bireyin yaşı, mesleği, günlük aktivite seviyeleri ile bölgedeki diğer yaralanmalar belirleyici olur.

Her diz yaralanmasında erken dönemde soğuk tatbiki istirahat ve hareketsiz bırakma yapılması gereken bir uygulamadır. Ağrı kesiciler hem ödemi azaltmak hem de ağrıyı kesmek için kullanılırlar.

 

İkinci basamakta menisküs yırtığı açısından hastaya ameliyat gerekip gerekmediğine karar vermektir. Menisküs yırtığında eğer ağrı var ve günlük yaşamı etkiliyorsa cerrahi düşünülmelidir. Menisküs ameliyatı Artroskopi denilen özel bir teknikle hastanın dizine çok küçük delikler açılarak bu deliklerden içeriye optik bir cihaz sokuluyor. Cihazın görüntülediği alan ekrana yansıtılarak hasarlı bölge net bir şekilde görülebiliyor.

 

Menisküste yırtık yerine ve şekline göre dikiliyor veya hasarlı kısım temizlenerek çıkarılıyor. Ameliyattan sonraki süreçte bir günlük hastanede kalış sürecini takiben egzersiz ve ilaç önerileri verilerek hastalar taburcu ediliyor.

 

Op. Dr.

Erdoğan Gültekin

Ortopedi ve Travmatoloji

Anatolia Hospital Alanya


Diğer Sağlık Ansiklopedisi Yazıları

Koşu ve Spor Yaralanmaları

Doç. Dr. Akif Akçal

Ortopedi ve Travmatoloji

Anatolia Hospital Antalya

Koşu; medial tibial sendrom, patellofemoral sendrom, menisküs yırtıkları gibi diz eklem rahatsızlıkları, aşil tendon, plantar fasya rahatsızlıkları gibi ayak bileği ve ayak rahatsızlıkları...

Diz Kireçlenmesi

Op. Dr. Cuma Kayıkçı

Ortopedi ve Travmatoloji

Anatolia Hospital Side

Diz kireçlenmesi var olan kıkırdak dokusunun yumuşaması, aşınması ve zamanla dökülmesinden kaynaklanan bir rahatsızlıktır. Mevcut kıkırdak...

Çocuklarda İçe Basma

Op. Dr. Tevfik Aslan

Ortopedi ve Travmatoloji

Anatolia Hospital Aspendos

Çocuklarda içe basma sık karşılaşılan, aileleri endişelendiren ve dışarıdan bakınca dikkat çeken bir durumdur. Özellikle hızlı yürüme sırasında belirginleşir...

Ortopedide Kök Hücre Tedavisi

Op. Dr. Erdoğan Gültekin

Ortopedi ve Travmatoloji

Anatolia Hospital Alanya

Kök hücre, tüm doku ve organların yapı ve dokusunu oluşturan hücrelerdir. Organizma içinde yer alan tüm hücrelere dönüşebilen ve ana hücre olarak...