Online Hizmetler

Ağız ve Diş Sağlığı

Ağız ve Diş Sağlığı kliniğimiz diş sektöründeki en gelişmiş teknolojik imkanları kullanarak dünya standartlarında bir hizmet sunmayı hedeflemektedir.

 

Dental Check-up (Ağız-Diş-Çene Muayenesi ve Görüntüleme)

• Diş Hekimliği
• Periodontoloji (Dişeti hastalıklarının tedavisi)
• Ortodonti (Çapraşık dişlerin düzeltilmesi, diş ve çene anomalilerinin tedavisi)
• TME – çene eklemi ağrıları ve bruksizm (Diş gıcırdatma) tedavisi
• Ağız-diş ve çene cerrahisi (Gömük dişlerin çekimi, kist ve tümör operasyonları, çene kırıkları)
• Dolgular ve kanal tedavisi
• Kuron-köprü ve protezler
• İmplantoloji

• Pedodonti (Çocuk süt dişlerinin tedavisi ve çocuklarda çürük önleyici tedaviler)
• Radyolojik tanı ve tedavi (Panoramik ve RVG)
• Engelli yetişkin veya çocuklarda tedavi ve cerrahi

 

Tüm Tedavi ve Cerrahi İşlemler Gerektiğinde Uzman Hekimlerimizle Genel Anestezi Altında Yapılabilmektedir.

Bölüm Hizmetleri

• İmplant
• Estetik diş hekimliği
• Protez
• Diş eti hastalıkları
• Kanal tedavisi

 

İmplant

İmplantlar, dişlerini kaybeden hastaların çene kemiği içine açılan yuvaya yerleştirilen saf titanyum ya da titanyum alaşımlarından yapılmış bir tür vidadır. İmplant vidası hastaların kaybedilen dişlerinin yerine geçer ve doğal dişlerin üzerine yapıldığı gibi bunlardan destek alınarak sabit protez veya hareketli protez uygulamaları yapılır.

 

Niçin Diş İmplantları?

Diş implantları kemik kaybını önler! Bu ne demektir? 

Bir dişimiz çekildiğinde o bölgedeki kemik dokularında erime olur, fonksiyonsuz kalan kemikler ise daha hızlı erimeye başlar, şayet diş çekimini takiben o bölgeye implant yapılırsa kemik kaybı oluşmaz, dolayısıyla dişeti çekilmesi de görülmez ve estetik olarak çok daha mükemmel sonuçlara ulaşırız.

İmplantın diğer bir avantajı da boşluğun yanındaki diğer dişlerde hiçbir işlem yapılmamasıdır. Normalde sabit bir köprü yapıldığında boşluğa komşu dişlerde kesim yapılır ve sağlam olan dişlerde kaplanır, implantlar ise sadece çekim boşluğuna yapılır ve yan dişlere hiç dokunulmaz. İmplantlarla diğer protezlerle elde edilemeyecek kadar doğal dişlere sahip oluruz, çiğnerken, konuşurken, gülerken eski doğal dişlerimizde yaşadığımız rahatlığı tekrar yaşarız.

 

İmplant Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Tedavi iki aşamalıdır, cerrahi ve protez aşaması. Cerrahi operasyon uzman hekim tarafından uygun anestezi şartları (genel veya lokal anestezi) ve steril ortamlarda yapılır, operasyon ağrısızdır fakat bitiminde orta şiddet de bir ağrı ve o bölgede şişlik olabilir, bu da birkaç gün içinde geçer operasyonu takiben 3-6 ay beklenir, bu sürede implantın çene kemiğine biyolojik olarak kaynaşması sağlanır. Sürenin bitiminde protez aşaması yani üst yapım bir haftada biter.

 

İmplantların Bakımı Nasıl Yapılır?

Doğal dişlerde olduğu gibi ağız hijyeni çok önemlidir yoksa doğal dişlerin kaybı gibi yeterli bakım olmazsa implantlarda kaybedilebilir. Düzenli bir fırçalama ve ağız bakımı yapılmalıdır.

 

İmplant Kimlere Yapılmaz?

Kontrol altında olmayan şeker hastaları, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlar, çok uzun yıllar kortizon tedavisi almış ve halen almaya devam edenlere implant yapmak risklidir.

 

Dezavantajları Nelerdir?

Bir diş implantının masrafı normal bir takma dişinkinden çok daha fazladır. Buna rağmen rahatlık ve görünüş bakımından implant ve üstüne uygulanacak protezlerin avantajları hastaların bu masrafları üstlenmelerine sebep olmaktadır. Bir diş implantının uygulanması ile üzerine protezin yapılması arasında 3-9 aylık uzun bir süre geçmektedir. İmplantın 20 yıl veya daha fazla dayanabileceği düşünülürse böyle uzun bir yapım süresi göze alınabilmelidir.

 

Estetik Diş Hekimliği

Dişlerimiz ve gülüşümüz yüz estetiğinin en önemli tamamlayıcısıdır.

Estetik diş hekimliğini ilgilendiren estetik sorunlar:

• Dişlerdeki renk bozuklukları
• Dişlerdeki şekil bozuklukları
• Eskimiş, kırılmış veya estetik amaç güdülmeden yapılmış dolgu ve protezler
• Dişlerdeki konum ve duruş bozuklukları, diastemalı (Aralıklı) dişler
• Diş eksiklikleri
• Diş etleriyle ilgili sorunlar görünüş bozuklukları ve dişlerin yumuşak dokularla ilişkileri
• Dişsel ve çenesel uyumsuzluklar

 

Estetik Sorunları Gidermek Amacıyla Yapılan Estetik Uygulamalar

• Bleaching (Diş beyazlatma)
• Estetik dolgular ve kompozit veneerler
• Porselen inley-onleyler
• Laminate veneerler
• Metalsiz kuron ve köprüler
• Dişe pırlanta uygulaması
• Gülüş dizaynı
• Ortodonti
• İmplant

 

Diş Beyazlatma -Bleaching

Dişlerde yaşlılık, renklendirici ajanlar (Çay, kahve, kola, sigara) travma, bazı antibiyotikler (Tetrasiklin), fazla flor kullanımı vb. nedenlerle istenmeyen renklenmeler olabilir. Diş beyazlatma; dişlerin rengini birkaç ton açmak için kullanılan bir oksidasyon yöntemidir. Muayenehane veya evde uygulanan diş beyazlatma yöntemiyle diş rengi en az 2 ton açılabilmektedir.

 

Laminate Veneerler

Ön dişlerdeki renk ve şekil bozukluklarında, diastemalı (Aralıklı) dişlerde, hafif çapraşıklıklarda estetik amaçla yapılan tırnak kalınlığında porselen restorasyonlardır. Diğer klasik porselen kuronlardan farklı olarak dişlerin sadece ön yüzleri aşındırılarak uygulanır. Metalsiz olmaları, çok ince ve ışık geçirgenlik özelliklerinden dolayı doğal dişlerden ayırt edilemezler.

 

Metalsiz Kuron ve Köprüler

Dişlerde aşırı madde kaybı, çok büyük dolguların varlığı, kanal tedavisi dolayısıyla kırılganlığı artmış dişler veya diş çekimi nedeniyle fonksiyon ve estetik sorun yaşayan ağızlarda veya değişik estetik veya fonksiyonel kaygılarla porselen kuron ve köprüler yapılmaktadır. Bu tip sabit protezlerde dişler küçültülerek ölçü alınır ve uygun materyallerle dişler kaplanır. Metalsiz veya zirkonyum alt yapılı porselen kuron ve köprülerde, metal alt yapı olmaması, ışık metal alt yapı olmaması, ışık geçirgenliğinin doğal dişe yakın olması, alerji yapmaması, dişetlerinde renk yapmaması ve fonksiyonel açıdan doğal dişe uyumlu olması tercih edilebilirliği arttırmaktadır.

 

Protez

Protez anlam olarak vücuttaki herhangi bir eksikliğin veya işlevini tam olarak yerine getiremeyen organ veya dokunun yapay olarak yerine konulması demektir.

 

Tam Protez Nedir?

Dişlerini tümüyle kaybetmiş bireylere uygulanan protez türüdür, tamamıyla dokudan destek alır, doku destekli olduğu için özellikle çene kemikleri çok aşınmış bireylerde kullanımı ve alışması uzun zaman ister. Protezin yapımı 7-10 gün sürer, takıldıktan sonra vuruklar oluşabilir ama bunlar hekim tarafından düzeltilerek en kullanışlı hale getirilir.

 

Bölümlü Protez Nedir?

Dişlerinin bir kısmını kaybetmiş hastalara uygulanan, diş ve doku destekli olup takıp çıkarılabilen protez türüdür. Protez dişlere kancalar yardımıyla veya hassas tutucular yardımıyla tutunur, yapım süresi 7-15 gündür.

 

Sabit Protez Nedir?

Köprü, kron, kaplama olarak da bilinen sabit protezler, ağızda az sayıda diş ş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin şekillendirilmesi (kesilmesi, küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protezlerdir. Takılıp çıkartılabilen protezlere oranla hasta tarafından daha kolay kabul edilir ancak uygulanabilmesi için birtakım koşulların var olması gereklidir. Bu protezlerin temizliği uzun ömürlü olması açısından çok önemlidir. Dişlerin hazırlanması ve ölçü alınmasını takiben 3-4 seansta ve 1-2 haftada işlem tamamlanır. Çok çeşitli alt yapılardan hazırlanabilir, ağzınıza en uygu protez tipine hekiminiz karar vermelidir.

 

Dişeti Hastalıkları

Periodontal hastalık olarak bilinen diş eti hastalığı dişi çevreleyen ve dişin ağızda sıkıca tutunmasını sağlayan yumuşak dokulardaki enfeksiyondur. Özellikle yaşlı bireylerde görülen diş kayıplarının en büyük nedeni dişeti hastalığıdır. Çürük bir diş nedeniyle tek bir diş kaybedilirken diş eti hastalığı nedeniyle bütün dişler kaybedilebileceği gibi bu kayıplar çene kemiklerinde de erime oluşturduğundan ileride yapılacak protezler içinde büyük önem teşkil etmektedir. 

Dişeti hastalıklarının nedeni diş yüzeyinde biriken bakterilerin ince bir tabaka halinde meydana getirdiği bakteriyel plaktır. Gingivitis olarak adlandırılan ilk dönemde dişetlerinde kızarıklık, şişlik ve kanama vardır, bu aşamada düzenli fırçalama ve diş ipi kullanımı ile hastalık geri döndürülebilir Periodontitis olarak bilinen hastalığın geç döneminde ise diş eti ve kemik dokusu harap olmuş şekildedir ve dişte sallanma mevcuttur.

 

Dişeti Hastalığının Belirtileri

• Fırçalarken dişetleri kanıyorsa,

• Etlerde kızarıklık, şişlik ve ağrı varsa,

• Ağızda kötü koku varsa,

• Diş ile dişeti arasından cerahat geliyorsa,

• Dişlerde sallanma veya yer değiştirme varsa en kısa sürede diş hekimine gitmeniz gerekmektedir.

 

Kanal Tedavisi

Dişin içinde yer alan kök boyunca uzanan damar, sinir ve lenflerinin hastalığı durumunda yapılan tedaviye kanal tedavisi denir. Çok derin tedavi edilmeyen çürüklerin varlığında, diş kırıklarında veya travma sonucu dişin pulpası dediğimiz bu damar ve sinir ağını bulunduran yumuşak doku hastalanır ve zamanında tedavi edilmezse hastalık kök ucundan diş çevre dokularına kadar yayılır, dişte ağrı, sallanma, şişlik vs. belirtilerle kendini gösterir. Kanal tedavisinde amaç hastalanıp iltihaplanan bu yumuşak dokuyu çıkarmaktır, eğer çıkarılmaz ve diş tedavi edilmezse diş çekime gider. Tedavi, dişin durumuna göre 1-3 seans arasında sürebilir. 

Tedavi sırasında, diş hekimi veya endodontist kanal tedavisi uzmanı), hastalıklı pulpayı çıkarır, kök kanallarını dezenfekte eder, genişletir, şekillendirir ve son olarak da sıkıca doldurup örtüleme sağlar. Bazı durumlarda, pulpa odasına ve kök kanallarına bakterileri yok etmek amacıyla ilaç da konulabilir. Ağır enfeksiyon vakalarında, diş hekimi ağızdan da ilaç alınmasını önerebilir. Kanal tedavili dişler içlerindeki canlı tabaka çıkarıldığında beslenemezler ve kurumuş ağaca benzerler ve en ufak darbelerde kolayca kırılabilirler onun için aşırı kuron harabiyeti varlığında bu dişlere kuron yapılıp dişin ömrü uzatılabilir.

 

 

 

Ağız ve Diş Sağlığı Birimi Bulunan Hastanelerimiz

Anatolia Hospital Aspendos

Orta Mahalle Belek Caddesi No100 Serik / Antalya

Ağız ve Diş Sağlığı Doktorlarımız

Dt.

Handan Alankaya

Ağız ve Diş Sağlığı

Anatolia Hospital Aspendos