Online Hizmetler

Çocukların yeme alışkanlıkları farklıdır. Bazı günler çok az yerken bazı günler bütün gün ağızlarından yiyecek eksik olmaz. Bazen takıntılı bir şekilde aylarca aynı yemeği yerler, ve aniden bir gün ondan nefret edip yemeyi keserler. Her çocuk yemek yeme konusunda farklıdır bazısı çok iştahlı bazısı çok seçici bazısı iştahsız ve bazısı sadece belli renkteki gıdaları yiyebilirler. Çocukların değişik yeme alışkanlıkları olabilir. En bariz özellik gıdalar konusunda seçici olmalarıdır. Her çocuk ayrı bir ruh taşır, karakteri farklıdır. Bu nedenle farklı seçici davranış şekilleri gösterebilirler.

 

 

Örneğin, belli renklerdeki ve şekildeki gıdaları reddetme, sadece bir iki çeşit gıda dışında hiçbir şey yememe, yeni bir gıda tüketmede isteksiz olma, eskiden çok sevdiği bir gıdayı aniden reddetme ve yememe, sadece kaşık veya biberon ile verilen gıdaları kabul ederek yeme çocuklarda sık görülen fakat ailelere anormal veya farklı gelen normal yemek yeme davranışlarıdır.

 

 

Bu davranışların temelinde çocukların kendi başlarına bağımsız hareket edebilme istekleri yatmakta ve çocuk bunu denemektedir. Bu noktada aileler olarak sabırla çocuğun yaşına uygun gıdaları hazırlayıp yedirmeye çalışmalıyız. Zorlayıcı olmamalıyız. Bu çocuğa doğru yeme alışkanlığı kazandırmada ilk adımdır. Eğer çocuk aktif, devamlı oyun oynayan bir çocuk ise yeterince yediğini ve gerekli enerjiyi aldığını düşünüp yeme konusunda fazla ısrarcı olmamalıyız. 

 

Burada yapılması gereken ikinci adım yemek zamanlarını nefret edilen değil eğlenceli hale getirmektir. Bu konuda çok zorlayıcı ailelerin çocukları daha kaşığı veya kaseyi görür görmez ağzını kapatmakta, yemek yemede ciddi direnç göstermekte ve hatta gıdaları tükürmektedir. Atalarımız ‘’zorla güzellik olmaz’’ derken yeme konusunda ısrarcı olunmamasını ‘’tatlı dil yılanı bile deliğinden çıkarır’’ derken de sakin bir tavır ile çocukların sevdiği gıdaları istedikleri miktarda vermeleri gerektiğini vurgulamaktadır.

 

Düzgün Beslenme Alışkanlığı Oluşturmada İzlenecek Yollar

 

Ne kadar yiyeceğini çocuk bilir bırakın istediği kadar yesin zorlamayın her yemek çeşidinden bir iki yemek kaşığı hazırlayıp yavaş yavaş teklif edin isterse devam edin istemezse kesin.

 

Bazı gıdaları yemese de sabırlı olarak bir iki hafta ara ile tekrar tekrar teklif edin bazen 20. teklifte ancak yediğini göreceksiniz

 

Meyve ve sebzeleri görmesini sağlayıp onların korkulacak şeyler olmadığını vurgulayın. 

 

Yemek hazırlarken size yardım etmesi veya masayı hazırlaması da bazen etkili olabilir. 

 

Her zaman ailece yemek yenirken çocuk da kendi sandalyesinde oturmalı ve orada kendi yiyeceği kadar gıdayı tüketmelidir. 

 

Anne ve babasının yemek yemesini izleyen çocukta yeme alışkanlığı daha kolay oluşur.

 

Gıdaları değişik hayvan figürleri şekline getirmek, üzerine ketçap ile şekil vermek, başka bir gıdanın içine koymak (peynirli börek, pekmezli yumurta gibi), yemeği daha eğlenceli hale getirir yemeyi kolaylaştırır.

 

Birkaç çeşit yemek varsa hangisini istediğini sorarak onu vermek ve sonrasında yemiyor diye tartışmamak en akılcı davranışlardan biridir.

 

Pişirme şekli veya kokusu hoşuna gitmiyorsa bir dahaki sefere farklı tarzda pişirerek servis etmek gerekir.

 

Yemekleri elleri ile mıncıklayarak yemeyi seviyorsa engel olmamak gerekir.

 

Çocuklar çok eğlenceli geçen oyun vakitlerinden veya sevdikleri çizgi filmi izlemekten kendilerini alamazlar ve kalkıp hemen yemeğe geçemezler, yemede isteksiz olabilirler. Bu duruma anlayış gösterip yemek öncesi 10-15 dakika devamlı yemek zamanı olduğunu hatırlatarak yumuşak ve sabırlı bir geçiş sağlanmalı tartışma ve zorlama ortamı yaratılmamalıdır.

 

Çocuğunuz her zaman aynı saatte ve masada hep aynı sandalyede yemek yemesi alışkanlık oluşturulması açısından önemlidir. Çocuklar kendilerine ait sandalyenin olmasından çok hoşlanırlar. Yemek bitene kadar çocuk da masada kalmalı ve aile ile sohbet etmesi sağlanmalı, yemek zamanlarının hoş, eğlenceli zamanlar olması sağlanmalı, aile içi sorunlar masada konuşulup yemek zamanlarının hoşa gitmeyen zaman dilimi olmaması sağlanmalıdır.

 

Aile yemeğe oturduğu zaman mutlaka çocuk da orada sandalyesinde olmalı, yemek zamanı haricinde veya yemek masası haricinde yemek yedirilmemelidir. Bunu aksine davranışlar yeme alışkanlığı oluşturulmasını engeller.

 

Yemekte oyuncakla, tablet ve telefonla oynanmaz, televizyon ve çizgi film izlenmez, konsantrasyon tamamen yemekte olmalıdır.

 

Çocukların tabaklarına yiyebilecekleri kadar yemek konulmalı, fazla yemeye zorlanmamalı çatal kaşık kullanma becerilerine göre yemek yerken yardım edilmelidir. Miktar ayarlanır iken her yaş için bir kaşık yemek konması uygun olacaktır.

 

Çocuklar öğünlerde az yedikleri zaman ara öğün yapmak gerekir. Ara öğünler normal öğünlere yakın saatlerde olmamalı çocukların iştahını kapatmamalıdır

 

Küçük peynir dilimleri, yoğurt, elma, armut, salatalık, havuç dilimleri, küçük tavuk veya hindi parçaları, kepekli ekmek atıştırmalık ara öğün olarak verilebilir. Bu öğünlerde abur cubur tarzında ürünlerden uzak durulmalıdır.

 

Çocukları yeme konusunda zorlamamak gerekir. Doyduğunu söylediği zaman ısrar edilmemelidir. Bu konuda çatışmaya girmek yeme konusunda negatif davranış modeli oluşturur, kendi özgüvenlerini zedeler. Yersen ödüllendiririm veya cezalandırırım gibi tehditler veya pazarlıklar yapılmamalıdır. Bu başka konularda da pazarlık yapılabileceğini veya ödül alabileceğini öğrettiğinden kötü bir alışkanlık oluşturur. Burada yeme konusunda yapılan zorlamalar ile oluşturulan çatışmalı ortam diğer başka konulara ve alanlara da sıçrayabilir.

 

Çocuk yemediğinde endişe ediyorsanız sakın bu endişeyi çocuğa göstermeyin ve hissettirmeyin. Çocuk daha sonra başka konularda da sizin dikkatinizi çekmek amacı ile devamlı bir reddetme davranışı içine girebilir.

 

 

 

Doç. Dr.

Vural Kesik

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anatolia Hospital Alanya


Diğer Sağlık Ansiklopedisi Yazıları

Çocuklarda Öksürük Nedenleri ve Çözümleri

Doç. Dr. Vural Kesik

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anatolia Hospital Alanya

Çocuklarda öksürük, solunum yollarında meydana gelen enfeksiyona vücudun verdiği doğal bir cevaptır. Çocuklarda öksürük, basit bir nezle...

Yenidoğan Bebeklerde Topuk Kanı Taramaları

Uzm. Dr. Alkım Beyhan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anatolia Hospital Aspendos

Tarama programları, tüm dünyada gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde halk sağlığı programları içerisinde çok önemli yeri olan koruyucu sağlık...

Bebeklerde Sarılık

Uzm. Dr. Alkım Beyhan

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anatolia Hospital Aspendos

Sarılık, bebeklerin cildinin veya gözlerinin sarı renkte olmasıdır. Normalde insan vücudunda bulunan “bilirubin” maddesinin...

Çocuklarda İshal ve İshalden Korunma

Uzm. Dr. Yasemin Eroğlu

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Anatolia Hospital Aspendos

İshal, yaz aylarında çok sıklıkla görülen bir hastalık olmakla birlikte her mevsim görülebilmektedir. Özellikle sıvı kaybına neden olduğu...